8 Duurste Kippenrassen
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ayam_Cemani_Rooster.jpg#/media/File:Ayam_Cemani_Rooster.jpg

8 Duurste Kippenrassen 

Duurste Dieren

Kippen en mensen hebben een heel lange geschiedenis. Het verhaal begint 10.000 jaar geleden in Azië, waar enkele van de vroegste kip-achtige fossielen ontdekt werden. Hoewel het moeilijk is om de menselijke interactie met kippen zo ver terug te traceren, zeggen deskundigen dat sommige vroege kippen gekweekt werden voor hanengevechten - niet om te eten.

In de geschiedenis van de Amerikaanse continenten denken sommige deskundigen dat kippen oorspronkelijk in de Nieuwe Wereld geïntroduceerd werden door Polynesiërs die ongeveer een eeuw vóór de reizen van Columbus op de kust van Zuid-Amerika landden.

Tegenwoordig worden kippen over de hele wereld algemeen gebruikt voor voedsel, maar sommige unieke rassen worden nog steeds gebruikt voor andere doeleinden, zoals dierenshows en decoratie. Sommige dienen zelfs als bescherming voor andere kippen.

Hoewel veel kippenrassen niet zo duur zijn, kunnen sommige meer dan $1.000 kosten. Dit zijn de top acht duurste kippenrassen ter wereld.

8. Pavlovskaya

Geschatte prijs: $46
Herkomst: Rusland
Unieke Eigenschap: Kroonachtige bevedering
Afwijkende naam: N.V.T.

Pavlovskaya
bron: commons.wikimedia.org

Als eerste aan de beurt: Pavlovskaya kippen. Deze prachtige vogels hebben een heel apart uiterlijk. Behalve de kroonachtige veren op hun kop, heeft het ras veren die over hun voeten uitsteken - bijna als schoenen.

Pavlovskaya kippen komen uit Rusland. Volgens de Russische folklore is het ras het resultaat van het kruisen van een korhoen en een kip. Een andere legende zegt dat het ras koninklijke wortels heeft die teruggaan tot de kippen van Catharina de Grote. In werkelijkheid werden Pavlovskaya kippen voor het eerst gedocumenteerd door een wetenschapper genaamd Peter Simon Pallas, die aangaf dat het ras genoemd werd naar zijn geboorteplaats in een landelijke plaats in Rusland.

Hoewel deze kippen middelgrote eieren leggen, zeggen boeren dat het zeldzame ras typisch voor de sier is - vooral omdat de vogels zo zeldzaam en duur zijn.

De prijzen variëren naargelang de verkoper, maar veel boerderijen vragen bijna $50 per Pavlovskaya kip.

Wist je dat?

Dit ras wordt gekarakteriseerd als vriendelijk en volgzaam. Hij verdraagt koude temperaturen heel goed, waarschijnlijk door zijn wortels in koude streken van Europa.

7. Bresse

Geschatte prijs: $48 per kilo
Herkomst: Frankrijk
Unieke eigenschap: Deze kippen eten alleen voedsel dat in een bepaalde streek van Frankrijk verbouwd wordt
Afwijkende naam: Poulet de bresse

Bresse
bron: wikipedia

In tegenstelling tot de meeste rassen op deze lijst gaat het bij Bresse kippen om voedsel. De gespecialiseerde vogels worden gefokt en grootgebracht in "de streek Bresse van de Rhône-Alpes in het oosten van Frankrijk," vandaar hun naam. Na een leven vol zorgvuldig afgewogen voedsel en door de overheid gereguleerde leefomstandigheden worden de vogels verwerkt tot dure gerechten in toprestaurants.

Hoewel de prijs van levende Bresse kippen varieert, kost een kilo 1 kg Bresse vlees je ongeveer $48.

Wist je dat?

Bresse kippen moeten in de streek Bresse in het oosten van Frankrijk gefokt zijn om wettelijk "Bresse" genoemd te worden. Bovendien moeten de boeren specifieke, door de overheid gereglementeerde regels volgen, zoals de dieren alleen voedsel geven dat in dezelfde streek verbouwd is.

6. Gold Deathlayer

Geschatte prijs: $99
Herkomst: Duitsland
Unieke Eigenschap: Veren met groene en paarse glans
Afwijkende naam: Totleger

Gold Deathlayer
bron: wikipedia

Ondanks hun intense naam is dit ras vooral bekend om hun vermogen om eieren te leggen "tot de dag dat ze sterven". De vogels hebben echter ook enkele opvallende veren, en deskundigen verdelen Deathlayers in twee categorieën op basis van hun kleur: Gold Deathlayers en Silver Deathlayers. Van de twee zijn Gold Deathlayers het zeldzaamst, wat betekent dat ze meer kosten. De prijzen variëren, maar wees bereid om bijna $ 100 uit te geven als je een van deze zeldzame vogels wilt.

Gold Deathlayers komen uit Duitsland. De precieze geschiedenis is niet goed gedocumenteerd, maar sommige schattingen zeggen dat het ras wortels heeft die meer dan 400 jaar teruggaan.

Hoewel ze hun start in Duitsland kregen, kunnen Deathlayer kippen in de V.S. gekocht worden dankzij vrij recente invoer van de soort.

Wist je dat?

Het aantal Deathlayer kippen lijkt af te nemen. Volgens een boerderij die dit ras verkoopt, bleek uit een telling in Duitsland dat de totale populatie minder dan 2.000 bedraagt.

5. Olandsk Dwarf

Geschatte prijs: $99
Herkomst: Zweden
Unieke Eigenschap: Extra klein formaat
Afwijkende naam: Dwergkippen

paradisepoultryhi.com
bron: paradisepoultryhi.com

De Olandskse dwergkip is een klein ras dat afkomstig is van het op één na grootste Zweedse eiland. Hoewel je deze vogeltjes tegenwoordig te koop vindt, stierf het ras in de jaren 1980 bijna uit. In die tijd waren er volgens schattingen nog maar 50 Olandsk Dwergkippen over.

Tegenwoordig kosten Olandsk dwerghoenders (ook wel dwergkippen genoemd) ongeveer $99 per stuk.

Behalve om hun kleine formaat zijn deze vogels bekend om hun gespikkelde verenkleed. Het ras heeft vaak spatten van zwart en wit, maar ze krijgen ook rode, koperen en bruine vlekken.

Hoewel sommige kleine dieren grotere wezens moeten ontwijken, zijn deze vogels behoorlijk brutaal en zelfverzekerd. Volgens een boerderij die Olandskse dwergkippen verkoopt, doen deze vogels het goed naast middelgroot tot groot gevogelte.

Wist je dat?

Vrouwelijke Olandskse dwergkippen leggen kleine tan gekleurde eieren die vaak spikkels hebben. Ondanks hun grootte lijken deze vogels vrij vaak te leggen.

4. Liege Fighter

Geschatte prijs: $99
Herkomst: België
Unieke Eigenschap: Extra groot formaat
Afwijkende naam: Combattant de Liège

Liege Fighter
bron: greenfirefarms.com

Deze vogels werden speciaal gefokt om gevechten tegen andere rassen te winnen en kuddes te verdedigen tegen aanvallen van haviken. Dankzij hun intimiderende grootte en schele sporen doen Luikse Vechthanen hun naam eer aan en vechten ze gemakkelijk roofdieren af die tussen de kuddes jagen.

Deze vogels, ook Combattant de Liège genoemd, werden in België aan het eind van de 19de eeuw gefokt om mee te doen aan hanengevechten, een populair tijdverdrijf uit die tijd waarbij hanen vochten terwijl de mensen toekeken.

Tegenwoordig worden Luikse Vechthanen meer gebruikt om kippen te verdedigen, dankzij hun agressieve houding. Maar al die agressie betekent niet dat boeren deze vogels in de wei mijden. Volgens een boerderij die het unieke dier verkoopt, zijn Luikse Vechters heel vriendelijk tegen hun menselijke eigenaars, ondanks hun agressie tegen roofdieren.

Wist je dat?

Dit ras wordt ook wel "Luikse Vechter" genoemd.

3. Ayam Ketawa

Geschatte prijs: $99 per kip
Herkomst: Indonesië
Unieke eigenschap: "Lachende" geluiden
Afwijkende naam: De lachhoen

Ook bekend als de lachhoen, wordt dit ras gekenmerkt door zijn unieke vermogen om te "lachen". Als Ayam Ketawa kraaien, klinkt het veel meer als een mens die lacht dan als een vogel.

Interessant is dat Ayam Ketawa tot de val van de Indonesische monarchie bijna uitsluitend eigendom was van koningshuizen. Nu iedereen in Indonesië deze vogels kan bezitten, worden in sommige streken wedstrijden kippenkraaien gehouden om te zien welke vogel het langst kan lachen.

Volgens een boerderij die deze vogels kweekt, kan het kraaien van de Ayam Ketawa kip 15 seconden of langer doorgaan.

Tegenwoordig kosten Ayam Ketawa kippen gemakkelijk $99 per vogel.

Wist je dat?

Hoewel deze kippen mooie veren hebben, leggen de fokkers zich niet toe op de ontwikkeling van het uiterlijk van hun vogels, want de belangrijkste attractie is de "lach" van het dier.

2. Dong Tao

Geschatte prijs: $2.000+ per kip
Herkomst: Vietnam
Unieke eigenschap: Dikke, geschubde poten
Afwijkende naam: De drakenkip

Dong Tao
bron:  cs-tf.com

Dong Tao kippen (in het Vietnamees gespeld als Đông Tảo) vallen op met hun felle, glinsterende veren - maar er is nog iets anders aan de hand met deze vogels. De unieke schepsels hebben heel dikke, geschubde poten die bijna op het lichaam van een draak lijken, waardoor ze de bijnaam "drakenkip" verdienen.

In tegenstelling tot sommige kippen op deze lijst, worden Dong Tao kippen regelmatig gefokt en grootgebracht als showdieren. In Vietnam, waar het ras vandaan komt, doen Dong Tao kippen zelfs mee aan schoonheidswedstrijden voor dieren. Toch belanden deze dieren vrij vaak in restaurants. Veel eters waarderen het delicate, malse vlees van de vogel.

Behalve hun unieke uiterlijk hebben deze kippen ook een flink prijskaartje. De meeste Dong Tao kippen kosten je minstens $ 2.000, maar die prijs kan nog hoger worden, afhankelijk van de verkoper.

Wist je dat?

Dit ras doet er ongeveer acht maanden over om volgroeid te worden, terwijl de meeste rassen er maar 16 tot 24 weken over doen.

1. Ayam Cemani

Geschatte prijs: $2.500 per kip
Herkomst: Indonesië
Unieke eigenschap: Deze kip is helemaal zwart (zelfs aan de binnenkant)
Afwijkende naam: De goth chicken

Ayam Cemani
bron: historyofyesterday.com

Ayam Cemani is 's werelds duurste kippenras.

Van alle kippenrassen in deze wereld is Ayam Cemani de duurste en de meest unieke. Het eerste wat je opvalt is het geheel zwarte lichaam van de vogel. Alles, van zijn veren tot zijn ogen, is zwart - maar daar blijft het niet bij. Ayam Cemani kippen hebben een zeldzame genetische eigenschap die fibromelanonis heet, een vorm van hyperpigmentatie die de kip gitzwart maakt, zoals alles van hem. Zelfs de botten, spieren en eeuwige organen van het dier zijn zwart. Alles behalve zijn bloed.

Wetenschappers weten niet precies hoe deze kippen zwart werden, maar sommigen denken dat het unieke uiterlijk van het dier het resultaat is van fokken tussen oerwoudkippen.

Wees bereid flink wat geld neer te tellen als je een van deze zwarte vogels wilt - Ayam Cemani kippen kosten gemakkelijk $ 2.500 per stuk.

Wist je dat?

Ayam Cemani kippen hebben in de loop der jaren enkele interessante bijnamen verzameld, waaronder "de goth chicken" en "de Lamborghini van het gevogelte".