Top 10 Duurste Parels
Jane's "parels" Dit waren haar parels. Sommige zijn misschien echt; de meeste niet. https://www.flickr.com/photos/saucysalad/6579841405/

Top 10 Duurste Parels

Duurste Dieren

Voordat gekweekte parels in het begin van de 20e eeuw algemeen verkrijgbaar waren, waren parels die in de natuur voorkwamen zo zeldzaam dat ze een teken van koninklijk aanzien werden.

Ondanks een lange gedocumenteerde geschiedenis weten deskundigen niet precies wanneer de mensen met het oogsten van parels begonnen. De eerste parels die door mensen gevonden werden, werden echter waarschijnlijk langs kusten ontdekt toen de mensen op jacht gingen naar voedsel.

Hoewel natuurlijke parels meestal het duurst zijn, blijven gekweekte parels een populaire optie. Gekweekte parels werden in 1893 uitgevonden door Kokichi Mikimoto, waardoor de parelmarkt voor een groter deel van de bevolking toegankelijk werd.

Tegenwoordig hebben 's werelds duurste parels een enorm prijsbereik - maar de meeste kosten meer dan $ 1 miljoen.

Dit zijn de top 10 duurste parels.

10. De spectaculaire driesnoerige parelketting

Gemelde waarde: $755.200
Herkomst: Londen
Jaar verkocht: 2006
Interessant weetje: De echtheid van deze parels werd geverifieerd door het AGTA Gemological Testing Center

The Spectacular Three-Strand Pearl Necklace
foto bron: christies.com

Deze collectie parels werd gebruikt om een eenvoudige, driestrengs halsketting te vormen. Het ontwerp werd vervaardigd door Cartier in Londen en aan de achterkant zit een diamanten slotje om het sieraad vast te zetten.

De parels zelf werden onderzocht door het AGTA Gemological Testing Center. Het centrum wordt beheerd door de American Gem Trade Association, een organisatie die zich inzet voor "de vertegenwoordiging en bevordering van de belangen van de industrie van natuurlijke gekleurde edelstenen, parels en gekweekte parels" in de V.S.

Toen het veilinghuis Christie's deze parels in 2006 aanbood, zouden ze volgens schattingen voor minstens $600.000 weggaan. Uiteindelijk werden deze parels verkocht voor maar liefst $755.200.

Wist je dat?

Deze parels variëren in grootte van ongeveer 5.35 tot 14.30 mm.

9. The Cartier Pearls

Gemelde waarde: $1 miljoen
Herkomst: Parijs, Frankrijk
Jaar verkocht: 1917
Interessant weetje: Deze parels werden verhandeld voor een herenhuis

De Cartier Parels
foto bron: thepracticalgemologist.com

Toen Pierre Cartier net begon als juwelier in New York City, was een van zijn eerste belangrijke stukken die hij te koop aanbood een parelcollier van een miljoen dollar. Net als andere Cartier juwelen uit die tijd werd het parelcollier door Pierre's broers in Parijs gemaakt voordat het in NYC te koop kwam.

Interessant is dat de Cartier parels nooit echt verkocht werden - ze werden verhandeld. Toen de rijke Mr. en Mrs. Plant aan het eind van de jaren 1910 langs de Cartier winkelpui kwamen, werd Mrs. Plant verliefd op de parels, maar Mr. Plant had geen $1 miljoen in contanten. Dus, in plaats van de parels te kopen, bood Mr. Plant aan zijn landhuis te ruilen voor de dure set van 128 parels. De Plants waren al begonnen met de bouw van een groter huis in de buurt van 5th Avenue, dus de deal was gemaakt.

Wist je dat?

Volgens het proces-verbaal van de transactie tussen Mr. Cartier en Mr. Plant werd "Het eigendom [van het landhuis van Plant] overgedragen...voor $100 en andere waardevolle overwegingen". Die "andere waardevolle overwegingen" waren de parels van Cartier.

8. Christie's Parel ketting

Gemelde waarde: $1,6 miljoen
Herkomst: Londen
Jaar verkocht: 2013
Interessant weetje: Op twee na zijn dit allemaal natuurlijke zoutwaterparels

Christie's Parel ketting
foto bron: christies.com

In 2013 verkocht het veilinghuis Christie's een stel parels voor $ 1,6 miljoen. Bijna allemaal waren ze natuurlijk en uit zout water, behalve eentje die gekweekt was en eentje uit zoet water. Bij de dure parels zat een rapport van The Swiss Gemmological Institute dat de soort parels verifieerde.

De parels meten van 10.7 tot 4.1 mm en de halsketting bestond uit drie strengen. De uiteindelijke verkoopprijs was ongeveer het dubbele van de geschatte waarde van ongeveer $800.000.

Hoewel de precieze leeftijd onbekend is, meldt Christie dat deze halsketting van rond 1925 is.

Wist je dat?

Op dezelfde veiling waar deze parels verkocht werden, werd een broche van natuurlijke parels verkocht voor meer dan $600.000.

7. Groot Roze

Gemelde waarde: 4,7 miljoen dollar
Oorsprong: Salt Point State Park in Petaluma, Californië
Jaar verkocht: N.V.T.
Interessant weetje: De persoon die deze parel vond weigert hem te verkopen

Groot Roze
foto bron: internetstones.com

In 1990 vond een duiker met de naam Wesley Rankin een grote abalone parel in Salt Point State Park in Petaluma, Californië. De wervelende kleuren van de parel omvatten groen, blauw, en lavendel - waarmee hij de naam Big Pink verdient.

Hoewel er geen foto's van Big Pink beschikbaar zijn, is de parel afkomstig van een rode abalone, een zeesoort die verwant is aan slakken en zeeslakken. Rode abalone schelpen hebben meestal wervelingen van kleur die lijken op abalone parels.

Zoals de meeste abalone parels is Big Pink niet rond. Ronde abalone parels zijn ongelooflijk zeldzaam, minder dan één op de 1,5 miljoen abalone parels in de wereld. In plaats daarvan is Big Pink "hoornvormig".

Ook al komen hoornvormige abalone parels veel vaker voor dan perfect ronde versies, toch is Big Pink miljoenen waard. Wesley Rankin heeft geweigerd ze te verkopen ondanks verschillende geïnteresseerde kopers, maar schattingen zeggen dat Big Pink $ 4,7 miljoen waard is.

Wist je dat?

Deze natuurlijke parel weegt een forse 470 karaat.

6. De parels van de hertogin van Windsor

Gemelde waarde: 4,82 miljoen dollar
Herkomst: Parijs, Frankrijk
Jaar verkocht: 2007
Interessant weetje: Van deze parels werd door Cartier in Parijs een halsketting gemaakt

De parels van de hertogin van Windsor
foto bron: thejewelleryeditor.com

In 2007 verkocht het veilinghuis Sotheby's parels die eigendom waren van de hertogin van Windsor voor bijna $ 5 miljoen. De prachtige parels waren door Cartier in Parijs tot een halsketting gemaakt, volgens de handtekening op de sluiting.

Na nauwkeurig onderzoek zeiden deskundigen dat de parels natuurlijk zijn en bijna perfect rond.

Interessant is dat deze parels oorspronkelijk in het bezit waren van koningin Mary voordat ze ze aan haar zoon, de hertog van Windsor, schonk. De hertog schonk de parels daarna aan de hertogin, die vaak gefotografeerd werd terwijl ze de dure halsketting droeg.

Wist je dat?

De sluiting van deze halsketting heeft twee smaragd-geslepen diamanten, omgeven door 20 kleinere diamanten.

5. De Cowdray Parels

Gemelde waarde: $5,3 miljoen
Herkomst: Parijs, Frankrijk
Jaar verkocht: 2015
Interessant weetje: Deze parels waren oorspronkelijk eigendom van burggravin Cowdray (a.k.a. Annie Pearson)

De Cowdray Parels
foto bron: thejewelleryeditor.com

Deze parels waren oorspronkelijk eigendom van burggravin Cowdray, ook bekend als Annie Pearson. Annie was een Engelse society hostess, filantroop, en suffragist. Annie was ook presidente van de Women's Liberal Federation in het begin van de jaren 1920.

In oktober 2015 werd een parelsnoer dat Annie bezat door Sotheby's verkocht voor meer dan $ 5 miljoen. Interessant genoeg werd precies dezelfde set parels voor $ 2 miljoen minder verkocht op een veiling die Christie's slechts drie jaar eerder hield.

Wist je dat?

Annie Pearson stierf in 1932. Haar dure parelsnoer ging een paar jaar later in 1937 voor het eerst op een veiling.

4. De Parels van Baroda

Gemelde waarde: $7,09 miljoen
Herkomst: India
Jaar verkocht: 2007
Interessant weetje: Van deze parels maakte Cartier een halsketting

De Parels van Baroda
foto bron: karipearls.com

Deze parels werden voor meer dan $ 7 miljoen verkocht op een veiling van Christie's in 2007. De set van 68 natuurlijke parels werd door Cartier tot een halsketting gemaakt, waarschijnlijk ergens na Jacques Cartier's eerste reis naar India in 1911.

Volgens Christie's zijn de Baroda parels een "legendarische" en "begeerde" schat. Hoewel parels van oudsher populair waren bij royalty's over de hele wereld, zegt Christie's "werd de parel het meest gekoesterd [in India]...en werd hij rijkelijk gebruikt, om de prachtige koninklijke kleding van de Maharaja's te sieren en in uitgebreide schermen te verweven."

Met zo'n steile prijs verdienen de Baroda parels gemakkelijk hun plaats tussen de duurste parels ter wereld.

Wist je dat?

De Maharaja van Baroda wordt beschouwd als een van de opmerkelijkste verzamelaars van sieraden uit de 19de eeuw.

3. De parel van Liz Taylor

Gemelde waarde: $11,8 miljoen
Herkomst: Spanje
Jaar verkocht: 2011
Interessant weetje: Deze parel heeft wortels die teruggaan tot de jaren 1500

De parel van Liz Taylor
foto bron: hellomagazine.com

In 2011 verkocht veilinghuis Christie's een parel die eigendom was van Liz Taylor voor bijna $12 miljoen. De parel was een Valentijnsdag geschenk dat haar man aan Liz gaf. Liz gaf uiteindelijk Cartier de opdracht een halsketting te maken om de parel in te bewaren.

Interessant is dat de sterparel haar wortels ver terug heeft in de jaren 1500. Toen Mary Tudor van Engeland zich verloofde met de Spaanse Phillip II, kreeg ze de parel als verlovingsgeschenk. De parel was vervolgens tot het begin van de jaren 1800 in het bezit van een opeenvolging van acht Spaanse koningen. De parel vond uiteindelijk zijn weg naar een veiling in 1969, waar de echtgenoot van Liz Taylor hem kocht.

Wist je dat?

Deze parel is ook bekend als La Peregrina.

2. De parels van Marie Antoinette

Gemelde waarde: $36 miljoen
Herkomst: Frankrijk
Jaar verkocht: 2018
Interessant weetje: Deze parels werden oorspronkelijk getaxeerd op slechts $2 miljoen

De parels van Marie Antoinette
foto bron: bbc.com

In 2018 werd een collectie juwelen die Marie Antoinette bezat door Sotheby's in Genève geveild. De collectie omvatte een parel- en diamanten hanger die op slechts $ 2 miljoen werd getaxeerd - maar hij werd uiteindelijk verkocht voor een steile $ 36 miljoen. Die prijs leverde de koper in totaal 119 natuurlijke parels op, wat betekent dat hij meer dan $300.000 per parel betaalde.

Behalve Marie Antoinette's peperdure set parels verkocht de Sotheby's veiling ook een diamanten ring met de initialen van de Franse koningin en een lok van haar haar (ja, serieus).

Wist je dat?

Alles bij elkaar bracht de Marie Antoinette collectie 53 miljoen pond op.

1. De parel van de visser

 Gemelde waarde: 100 miljoen dollar
 Herkomst: De Filippijnen
 Jaar verkocht: N.V.T.
 Interessant weetje: Deze parel weegt 34 kg

De parel van de visser
foto bron: forbes.com

De vissersparel is de duurste parel ter wereld.

Deze enorme parel werd ontdekt door een visser in de Filippijnen. Nadat zijn anker ergens aan vast was komen te zitten, dook de onbekende visser onder water om zijn boot te bevrijden. Op weg naar beneden merkte hij dat het anker vastzat aan een schelp. Toen hij het anker bevrijd had, nam hij de schelp weer mee naar boven - en ontdekte de duurste parel op de planeet.

Verbazingwekkend genoeg kende de visser de waarde van de parel niet en bewaarde hij hem een decennium lang onder zijn bed als "geluksbrenger".

De visser bracht de massieve parel uiteindelijk naar zijn plaatselijke bureau voor toerisme, waar de werkelijke waarde werd onthuld.

Omdat het zo'n grote parel is, zal deze ongelooflijke vondst waarschijnlijk niet worden gekapt om er sieraden van te maken - gedeeltelijk omdat het kappen van parels hun glans doet afnemen. In plaats daarvan zal de parel van de visser in de Filippijnen blijven als toeristische attractie.

Wist je dat?

Deze parel was afkomstig van een reuzenmossel (Tridacna gigas), een lid van de mosselfamilie dat meer dan 200 kg kan worden. Reuzenmosselen produceren zelden parels, waardoor de vissersparel nog zeldzamer is.